Vijf collega’s vertellen over hun werk en hun gedrevenheid
Manfred Marang
Medical Lead Oncology
Manfred Marang studeerde biomedische wetenschappen aan de Universiteit Leiden. Hij startte in 1995 bij Astra, later AstraZeneca. Na verschillende andere rollen, is hij sinds een aantal jaar als medical lead oncologie samen met zijn team verantwoordelijk voor de medische strategie en inhoudelijke ondersteuning voor de oncologieproducten van AstraZeneca.
Wanisha Ramgolam
Logistics Coordinator
Wanisha Ramgolam studeerde biofarmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Leiden, en deed haar master supply chain management aan de TU Delft. Ze werkt sinds anderhalf jaar bij AstraZeneca.
Suzan Caron
Business Unit Director Oncology
Sinds mei 2019 is Suzan Caron hoofd van de oncologie-unit van AstraZeneca in Nederland. Ze zet zich al meer dan tien jaar in voor betere zorg voor mensen met kanker.
Maike Michielsen - Van Loon
Clinical Research Associate
Maike Michielsen – Van Loon werkt 20 jaar bij AstraZeneca, waarvan de laatste 11 jaar als Clinical Research Associate. Ze monitort het medicijnonderzoek dat in ziekenhuizen wordt gedaan. Sinds een jaar doet ze dat voor nieuwe immuno-oncologische medicatie; daarvoor werkte ze jarenlang aan medicijnen voor diabetes, hart- en vaatziekten
Esmé Lighaam
Medical Advisor Cardiovasculaire, Renale en Metabole ziekten (CVRM)
Esmé Lighaam studeerde Farmacie aan de universiteit van Utrecht, waar ze zowel haar bachelors als haar masters degree haalde. Ze werkt sinds vijf jaar bij AstraZeneca. Naast haar rol als Medical Advisor is ze ook voorzitter van de Young Innovators of Medicines, de jongerentak van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.
We maken echt het verschil wanneer we samen het patiëntbelang voorop stellen
Manfred Marang
Medical Lead Oncology
“‘Science alone doesn’t change the practice of medicine’. Een geleende quote, maar één die ons werk buitengewoon goed beschrijft. Medicijnontwikkeling is onze basis, maar om de kwaliteit van leven van mensen met kanker in Nederland echt te verbeteren moeten we ook andere dingen doen. Denk aan specifiek op Nederland gericht onderzoek doen, het verbeteren van de diagnostiek, zorgverleners ondersteunen bij de implementatie van nieuwe middelen en de toediening van onze medicijnen zo comfortabel mogelijk maken voor de patiënt. Mooie geneesmiddelen en grote klinische studies alleen zijn niet genoeg; ons werk draait om toepassing van die kennis en uiteindelijk om mensenlevens en de kwaliteit daarvan. En daarom moeten we samen met zorgpartijen de medische praktijk veranderen.”
“Medicijnontwikkeling is taai: er is veel geld en tijd nodig om van veelbelovende moleculen werkende medicijnen te maken waar patiënten voordeel van hebben. Voor de oncologieafdeling gaat het dan over heel veel verschillende soorten van kanker. Zelfs binnen een type kanker, zoals longkanker, kunnen tumoren zich heel verschillend gedragen. Dat betekent dat medicatie ook heel specifiek moet werken. In de oncologie zijn we al heel ver met zogeheten doelgerichte therapie: medicijnen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat de tumor via één specifiek eiwit wordt afgeremd in de groei, of dat het eigen afweersysteem weer in staat is de tumorcellen aan te vallen en vernietigen. Deze ontwikkelingen hebben er nu al voor gezorgd dat het aantal mensen dat een kwalitatief goed leven heeft, ondanks hun diagnose, enorm is toegenomen. Bovendien zien we ook dat de sterfte voor veel vormen van kanker daalt. Maar het is nog niet genoeg. Ons ultieme doel is kanker als doodsoorzaak te elimineren.”
“Het is ongelofelijk inspirerend om daar aan te werken. Bij AstraZeneca verrichten we baanbrekend werk. Denk bijvoorbeeld aan de zogeheten PARP-remmer die wij hebben ontwikkeld. Deze zorgt ervoor dat schade aan het DNA van kankercellen niet meer gerepareerd kan worden met de lichaamseigen PARP-eiwitten. Prachtige techniek, die onder andere met succes wordt ingezet bij specifieke tumoren met een BRCA-mutatie.”
“Samen met veldpartijen hebben we ook veel werk gemaakt van het verbeteren van de BRCA-diagnostiek voor patiënten. Ik ben er trots op dat ik onderdeel ben van dit soort verbeteringen en het toegankelijk maken van dergelijke mooie middelen voor patiënten in Nederland.”
“Ik werk al 26 jaar in de wereld van geneesmiddelenontwikkeling, waarvan het grootste gedeelte in de oncologie. Samen met artsen en onderzoekers hebben we grote stappen gezet. Het patiëntbelang verbindt ons met het medisch veld. Daarom moeten we vooruit blijven kijken om te zorgen dat we kanker de wereld uitkrijgen. Onze nieuwste medicijnen zorgen er nu al voor dat mensen langer leven, in goede kwaliteit. De volgende stap is zorgen dat mensen niet meer ziek worden. Daar zet ik mij graag de rest van mijn loopbaan voor in.”
Mijn toekomst ligt nog open
Wanisha Ramgolam
Supply and wholesaler business partner
“Ik wil mensen beter maken. Daarom werk ik bij AstraZeneca. Na een uitloting bij geneeskunde ben ik biofarmaceutische wetenschappen gaan studeren. In eerste instantie is het voor veel studenten een uitwijkmogelijkheid, om een jaar opnieuw aan de loting mee te doen. Niet voor mij; ik wist meteen dat ik via geneesmiddelenonderzoek ook mijn doel zou kunnen bereiken.”
“De labjas pastte mij niet zo goed, maar finance en logistiek des te meer. Ik heb daarom heel bewust gekozen voor een andere master, aan een andere universiteit. Om te zorgen dat geneesmiddelen in de juiste hoeveelheid en op tijd bij de patiënt zijn is er nu eenmaal een geoliede organisatie nodig. Daar werk ik met veel plezier aan mee. Ik laat bovendien graag zien dat er heel veel verschillende professionals nodig zijn in de geneesmiddelensector. Je hóeft geen onderzoeker te worden om een bijdrage te kunnen leveren aan het leven van patiënten.”
“Ik sta met mijn voeten in de klei en ik ben de schakel tussen de mensen binnen AstraZeneca en buitenwereld. Stakeholdermanagement is heel belangrijk. Intern heb ik veel contact met de lokale én wereldwijde medische afdelingen en accountmanagement. Extern zijn gesprekspartners vooral de toeleveranciers aan ziekenhuizen en apotheken. Voor een goede toelevering moeten we ruim vóór het medicijn vergoed wordt al aan de slag. Wat is er waar nodig? En in welke hoeveelheid? Behalve een logistiek proces inrichten, moeten we zorgen voor realistische prognoses van de hoeveelheden die nodig zijn. Bovendien is er voorafgaand aan vergoeding vaak een zogeheten Early Access Programma, waarin artsen, binnen een gecontroleerde kaders, bepaalde nog niet geregistreerde of nog niet vergoede medicijnen kunnen voorschrijven aan patiënten met levensbedreigende ziekten waarvoor geen alternatieve behandelingsopties beschikbaar zijn. Voor die programma’s zijn er juist veel kleinere hoeveelheden nodig, van gespecialiseerde leveranciers. Elke dag heeft zijn eigen uitdagingen.”
“Hoe mijn toekomst eruit ziet? De farmaceutische sector is mijn sector. Ik geloof in ons werk, in het stelsel en in de verschillende spelers die nodig zijn voor goede zorg. AstraZeneca is bovendien een innovatief bedrijf, dat baanbrekend werk verricht. Dat vind ik heel inspirerend. En het mooie is: bij een groot bedrijf als het onze hoef je niet per se verticaal te groeien. Ik denk er regelmatig over na: hoe wil ik mijzelf ontwikkelen? Groeien in finance, meer medisch, of juist de buitendienst? Het kan in principe allemaal, want binnen AstraZeneca geldt: als je de juiste instelling hebt dan zijn er kansen. Mijn toekomst ligt nog open.”
Zorg moet de patiënt volgen, en niet andersom
Suzan Caron
Business Unit Director Oncology
“Waar ik voor ben gevallen bij AstraZeneca? We willen de zorg transformeren, zodat het leven van patiënten daadwerkelijk verbetert. Onze missie is om de grenzen van de wetenschap te verkennen door levensreddende medicijnen te ontwikkelen en die toegankelijk te maken voor alle patiënten die daar baat bij hebben. Maar dat is niet alles. Bij AstraZeneca hebben we prachtige producten én een innovatieve cultuur waarin we verder kijken dan alleen onze producten maar bijvoorbeeld ook een bijdrage leveren aan de diagnostiek. Uiteindelijk draait ons werk om de juiste keuzes, keuzes die echt een positieve impact hebben op het leven van patiënten. Wij willen een partner zijn in het verbeteren van de overleving en daardoor levens redden. Die cultuur past bij mijn bevlogenheid.”
“Ik werk hier nu 5 jaar, en dit is mijn derde baan hier. Ik hou van de dynamiek, het tempo en de betrokkenheid van mijn collega’s. Iedere dag stellen we onszelf de vraag: hoe kunnen we het nóg beter doen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat nieuwe medicijnen sneller bij de patiënt zijn? Zeker in de oncologie bevinden we ons in ingewikkeld vaarwater: onze medicijnen zijn het gevolg van tijdrovende studies, die worden opgevolgd door lange procedures om goedkeuring en vergoeding te krijgen. Dat is nodig voor een betaalbaar zorgsysteem, maar het betekent ook dat er tijd verloren gaat die mensen met kanker vaak niet hebben. Door goed contact met specialistische ziekenhuizen en slimme innovaties proberen we de toegang voor patiënten te verbeteren en versnellen. En daar leren we iedere dag weer in. Zo is AstraZeneca bijvoorbeeld één van de eerste farmaceutische bedrijven die DRUP omarmd heeft, waarbij onze medicijnen niet alleen gebruikt worden voor de tumoren waarvoor ze ontwikkeld zijn, maar ook voor andere kankersoorten. Hiermee hebben patiënten een grotere kans op overleving én onderzoeken we of onverwachte oplossingen werken. Ik ben daar heel trots op.”
“De zorg in Nederland is goed geregeld, maar we moeten goed opletten dat de behandeling en de diagnostiek in het hele land van hoge kwaliteit is en blijft. Daarom investeren we niet alleen in medicijnontwikkeling, maar ook in goede diagnostiek. Bovendien ondersteunen we ziekenhuizen met de implementatie van innovaties. Om een voorbeeld te noemen bij longkanker; voorheen moest er een biopt van de tumor in de long genomen worden, om de kankervariant vast te stellen. Vreselijk voor patiënt en logistiek ingewikkeld. De afgelopen jaren hebben we ondersteuning geboden bij de implementatie van de analyse van circulerend tumor DNA (ctDNA), om tumormarkers via het bloedplasma te bepalen. We zijn een partner, we staan naast de arts. We werken samen voor het beste resultaat. Want de zorg moet de patiënt volgen, en niet andersom.”
“De kankersoorten waar wij ons mee bezig houden, zijn de meest dodelijke. Ons doel is om kanker de wereld uit te krijgen. Mijn persoonlijk doel? Meer invloed op een goede afloop. Positiviteit en vechtlust zijn helaas niet genoeg; we hebben de wetenschap en de implementatie van de wetenschap nodig. De honger naar impact, die is mij op het lijf geschreven.”
Vandaag werken voor de patiënten van morgen
Maike Michielsen – Van Loon
Clinical Research Associate
“Ik heb verpleegkunde gestudeerd maar na een jaar als kindergezondheidsverpleegkundige, wist ik dat ik iets anders wilde gaan doen met mijn opleiding. Geïnspireerd door een vriendin en studiegenote ben ik bij AstraZeneca gaan werken. De dynamiek greep mij meteen, en ik ben niet meer weg gegaan. Nu, 21 jaar later, werk ik hier nog steeds met heel veel plezier.”
“Ik heb bijzonder werk: ik controleer of de onderzoeken die artsen uitvoeren met nieuwe medicatie aan alle voorwaarden voldoen. Daar zijn natuurlijk strenge afspraken over. Good Clinical Practice (GCP) is een internationale kwaliteitsstandaard voor de opzet en uitvoer van klinisch onderzoek, waarbij sprake is van deelname door proefpersonen. Echte mensen dus, die vaak in een kwetsbare levensfase zitten. Ik werk met artsen, apothekers, onderzoekers, laboranten en research nurses. Niet mét patiënten, maar wel heel nadrukkelijk vóór hen. Voor mensen die nu ziek zijn en in aanmerking komen voor bepaalde onderzoekstrajecten, maar ook voor de patiënten van de toekomst, wanneer deze medicatie vergoed wordt uit het basispakket.”
“Het is hard werken en veel kilometers maken. Ik woon in Breda, maar ik werk van Groningen tot Maastricht. Zeker in de oncologie zijn veel onderzoeken buitengewoon specifiek. Geen één studie is hetzelfde, en naar mate we meer zogeheten targeted therapies aanbieden worden studies steeds kleiner. Dat vereist goede, zelfs internationale afstemming. Daarom - hoewel ik in hetzelfde gebouw werk als de meeste van mijn Nederlandse collega’s - rapporteert site management & monitoring (SM&M) aan het hoofdkantoor.”
“Wij hebben een heel goed gezondheidsstelsel, met goed opgeleide artsen, die veel aan onderzoek en ontwikkeling willen doen. Bovendien zijn veel artsen overtuigd van goed overleg, ook tussen verschillende ziekenhuizen. Het is van groot belang dat artsen in academische ziekenhuizen weten welke ontwikkelingen er gaande zijn en welke onderzoeken er zijn, zodat patiënten gebruik kunnen maken van de allerbeste behandeling. Medicijnonderzoek biedt op die manier nieuwe kansen, ook voor huidige patiënten. Ik ben heel trots dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.”
“Mijn werk is natuurlijk afwisselend doordat er steeds nieuwe medicijnen worden ontwikkeld, maar ook binnen het bedrijf en zelfs binnen het hele zorgstelsel is geen jaar hetzelfde. Wel denk ik dat we nog meer moeten laten zien wat we doen. Al 21 jaar vertel ik aan wie het horen wil hoe ongelofelijk belangrijk het is dat we blijven ontwikkelen en blijven onderzoeken. Daar ben ik nog niet moe van! Bovendien gaan de ontwikkelingen nu de stroomversnelling in: we hebben een goed gevulde pijplijn en dat is heel positief voor de toekomst.”
Ik heb hier nog zoveel te doen!
Esmé Lighaam
Medical Advisor Cardiovasculaire, Renale en Metabole ziekten (CVRM)
"Het is een verhaal dat veel mensen heel bekend in de oren zal klinken: van jongs af aan droomde ik ervan om arts te worden. Maar na twee keer uitgeloot te zijn en een half jaar Farmacie in België moest ik op zoek naar alternatief voor mijn passie. Ik ben farmacie gaan studeren in Utrecht. Wellicht niet mijn eerste keuze, maar achteraf wel de juiste. Ik ben nog iedere dag blij ben dat ik dat ben gaan doen!"
"Wetenschap en innovatie. Daar krijg ik energie van. Dus hoewel ik het werken met patiënten heel fijn vond, en ik ook na mijn overstap naar AstraZeneca (vooralsnog) mijn BIG-registratie heb gehouden, heb ik ervoor gekozen om geen apotheker te worden. Ik wilde meer impact hebben. Bovendien bleek, toen ik eenmaal in een groot farmaceutisch bedrijf werkte, dat ik ook de bedrijfseconomische kant heel interessant vind."
"Ik werk nu zes jaar bij AstraZeneca. Ik kende het bedrijf van de doosjes uit de apotheek, en opeens zat ik in mijn eerste functie als webcall rayon manager aan de andere kant. In deze functie had ik virtuele gesprekken met artsen en apothekers over de geneesmiddelen van AstraZeneca. Een mooie manier om patiënten en professionals te ondersteunen. Maar de medische kant bleef lonken; dáár ligt mijn hart. Na ruim twee jaar als medical science liaison in het land en vele gesprekken met diabetes experts, ben ik vanaf 2018 medical advisor. Mijn focus is diabetes, een veelzijdige chronische ziekte, waarin we nog veel winst kunnen boeken om patiënten minder ziek te laten worden en hun levenskwaliteit fors te verbeteren."
"Naast mijn werk ben ik al snel actief geworden in de brancheorganisatie, de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). De jongerentak, Young Innovators of Medicines (YIM), bestaat uit dertig enthousiaste gedreven jonge professionals, allen actief als afgevaardigde voor hun lidbedrijf. Nadat ik ruim twee jaar voorzitter ben geweest van de commissie interactie, ben ik in januari bestuursvoorzitter van de YIM geworden."
"Samen willen wij graag duidelijker maken welke waarde we als sector toevoegen aan de maatschappij. Welke waarde het heeft om doorlopend te innoveren, en ernstige ziektes te kunnen behandelen – en soms zelfs te genezen – met steeds betere medicijnen. In ons visiedocument gaan we uit van drie gesprekslijnen: betere zorg, toegankelijkheid & betaalbaarheid en samenwerking."
"Niet alleen in de sector, maar in de gehele zorg moeten we het gesprek aangaan: wat is er nodig om op lange termijn te kunnen blijven innoveren? En hoe gaan we er voor zorgen dat de innovatie van vandaag ook op de lange termijn meerwaarde biedt? We moeten het gesprek aan over kwalitatief goede, betaalbare zorg die ook op de lange termijn gegarandeerd wordt. En ik geloof in data. In Zweden weten ze heel goed wat de waarde van medicijnen is en hoe dat doelmatig ingezet kan worden. De reden? Grote database ‘registries’, die in essentie real world evidence leveren. Meten is weten."
Kortom, de combinatie van werken bij AstraZeneca, en ook breder actief kunnen zijn voor de sector is heel leerzaam. Uiteindelijk dus de juiste studie en het juiste carrièrepad voor mij. Ik heb hier nog zoveel te doen!
Veeva: NL-4908/ Date of next review: December 2021
Veeva: NL-5242/ Date of next review: March 2022