Nieuwe immunotherapie opgenomen in het basispakket

In de oncologie gaan de ontwikkelingen razendsnel. Waar de behandelmogelijkheden vroeger beperkt waren tot (een combinatie van) chemotherapie, radiotherapie (bestraling) en chirurgie, kunnen we tegenwoordig vaker heel gerichte behandeling aanbieden. 

 

Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van bepaalde defecten of mutaties in het DNA van de tumor. We hebben medicijnen die er in die situatie voor zorgen dat de tumor via één specifiek eiwit wordt afgeremd in de groei. Dit wordt precisiegeneeskunde genoemd. Ook kunnen we er met andere middelen voor zorgen dat het eigen immuunsysteem van de patiënt weer effectief wordt, waardoor afweercellen opnieuw geprogrammeerd worden om tumorcellen aan te vallen en te vernietigen. Deze middelen vallen in de categorie immuuntherapie.

Neem longkanker. Vroeger geschiedde behandeling op basis van drie uitgangspunten: stadiëring,  de histologie van de ziekte en de conditie van de patiënt. Stadiëring is het bepalen van de fase van kanker, gebaseerd op hoe ver de tumor zich binnen of voorbij de longen heeft verspreid. Histologie classificeert de tumor, gebaseerd op het microscopische uiterlijk van cellen. Is er sprake van kleincellige longkanker (SCLC) of niet-kleincellige longkanker (NSCLC)? Daarnaast werd de behandeling bepaald door de algehele conditie van de patiënt mee te nemen. Deze kenmerken zijn nog steeds van belang, maar we zien ook veel nieuwe ontwikkelingen.  Onder andere bij longkanker heeft immuuntherapie een belangrijke plaats gekregen. Toegevoegd aan de traditionele behandelmogelijkheden, of soms zelfs in plaats van bijvoorbeeld chemotherapie. 

In Nederland is er in steeds meer ziekenhuizen ervaring met deze vorm van behandeling. Voor patiënten met bepaalde vormen van longkanker heeft onderzoek al aangetoond dat het de overleving kan verbeteren. Dat kan betekenen dat mensen mogelijk daadwerkelijk beter worden, maar leidt er in ieder geval toe dat veel patiënten langer en kwalitatief beter leven mét longkanker. 

Ons geneesmiddel Durvalumab, dat per 1 september 2019 is opgenomen in het basispakket is een voorbeeld van immuuntherapie bij kanker. Het is voor een specifieke groep mensen met lokaal uitgezaaide, niet operabele, niet-kleincellig longkanker (NSCLC).
Lees het advies van het Zorginstituut.

Bekijk de bijsluiter

 

Bij AstraZeneca werken we elke dag aan een beter leven en grotere overlevingskansen voor patiënten. Onze missie is de grenzen van de wetenschap te verkennen, waarbij ons ultieme doel is om kanker eens als doodsoorzaak de wereld uit te helpen.

veeva-nl4435exp092021