Interview met Klaas Vos – zijn ervaring met ernstig astma

Klaas Vos heeft ernstig astma, en voor Wereld Astma Dag was hij bij AstraZeneca, om te praten over zijn ervaringen met ziek zijn en medicatie.

 

“Nooit gerookt, altijd gesport, en toch: astma. Rond 1996 ontwikkelde ik een intrinsieke vorm van astma: mijn lichaam reageert als het niet zou moeten reageren. Vooral in vochtige tijden, in het voor- en najaar, heb ik vaak longaanvallen, en moet ik mijn uiterste best doen om uit het ziekenhuis te blijven. Ik heb nu ervaring in het ziek zijn, en ik weet wat ik moet doen, maar in het begin waren vooral de longaanvallen eng. De benauwdheid probeerde ik tegen te gaan door de voordeur open te gooien, en lucht te zoeken. Maar zo werkt astma niet: alleen medicatie helpt.”

“En in die tijd waren de medicatie-ontwikkelingen nog niet zover. Ik heb ontzettend veel medicatie gebruikt, waaronder corticosteroïden. Dat helpt, maar de bijwerkingen zijn heftig. Dat heeft echt roofbouw op mijn lichaam gepleegd: je botten, spieren, huid lijden daar ontzettend onder, ik heb reumatische klachten, diabetes. Sporten, iets dat ik vroeger graag en intensief deed, is echt werken geworden. Door het gebruik van nieuwe medicatie  is mijn astma nu veel stabieler, waardoor ik meer kan doen en minder medicatie tot mij neem. Maar de schade er al.”
Onderzoek naar astma en nieuwe medicatie gaat het leven van astmapatiënten verbeteren. Bovendien zie ik veel meer zorg op maat. Nu wordt er veel meer gekeken naar de persoon. Er zijn steeds meer nieuwe mogelijkheden.

Klaas Vos

“Ik heb veel moeten inleveren. Ik had een hele leuke baan in de muziekindustrie, echt mijn lust en mijn leven. Maar na de eerste jaren wilde mijn werkgever niet meer verder. “Meneer Vos, we kunnen niet zonder u, maar we gaan het tóch proberen”. In 2004 ben ik volledig arbeidsongeschikt geraakt. Mijn vrouw ging volledig werken, en ik werd huisman. Dat was echt even wennen. Maar ik zit niet bij de pakken neer. Ik ben actief voor de stichting vier het leven en de vereniging Nederland Davos (https://nederland-davos.nl/), waar ik in de beginjaren ook twee keer een half jaar ben geweest. Contact met anderen is ontzettend belangrijk. Astma is inleveren. Je belandt algauw in een spiraal: sociale contacten afzeggen, minder kunnen doen binnen het gezin, minder sport, verzuim van werk. Nu heb ik mijn weg gevonden, en kan ik anderen, nieuwe patiënten, helpen.”

“Want die begintijd is gewoon heel ingewikkeld. Ziek zijn overkomt je, en zeker in de beginjaren doe je wat de artsen je vertellen. Je moet je weg vinden – mijn gezin begreep mijn ziektebeeld niet. Ik begreep het niet eens! Toen ik ziek werd waren mijn kinderen nog heel jong, en we wisten er gewoon geen raad mee. Ik probeer mijn ervaringen te delen. Door mijn activiteiten voor de vereniging Nederland Davos kom ik op beurzen, en heb ik een netwerk ontwikkeld. Verder verdiep ik mij echt in de medicatie en zoek ik veel informatie op internet. Voor nieuwe patiënten is het chronisch ziek zijn wennen en plannen. Hier bij AstraZeneca zijn betekent dat ik gisteren meer rust en extra medicatie heb moeten nemen. Ik ben vaak té actief, en heel normale dingen – naar het voetbalstadion, naar een concert – zijn een aanslag. Maar, thuiszitten kan altijd nog!”

“Er wordt ongelofelijk veel research gedaan, en ook mijn leven wordt vergemakkelijkt door nieuwe ontwikkelingen. Onderzoek naar astma en nieuwe medicatie gaat het leven van astmapatiënten verbeteren. Bovendien zie ik veel meer zorg op maat. In 1996 gold het medicatieadvies voor iedereen. Nu wordt er veel meer gekeken naar de persoon. Ik zie een rooskleurige toekomst. Er zijn steeds meer nieuwe mogelijkheden.”

Veeva: NL3983

Date of next review 20 May 2021