Nieuwe behandeling tegen eierstokkanker opgenomen in het basispakket

Voor patiënten met primair ovariumcarcinoom, een BRCA-mutatie en respons op platinabevattende chemotherapie is per 16 april 2020 een nieuwe behandeling beschikbaar, zo maakt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend.

 

Het middel olaparib van AstraZeneca en MSD is opgenomen in het basispakket als onderhoudsbehandeling voor deze specifieke patiëntengroep. Hierdoor is olaparib nu ook beschikbaar voor vrouwen in het stadium van de ziekte waar de behandeling een curatieve intentie heeft. De opname in het basispakket is gebaseerd op de uitkomsten van de zogeheten SOLO1-studie, die anderhalf jaar geleden is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift New England Journal of Medicine. 

PARP-remmer 

Olaparib is een gerichte therapie die werkt als zogeheten PARP-remmer. Tumorcellen overleven door DNA-reparatiemechanismen waarbij o.a. het PARP-enzym een cruciale rol speelt. In ovariumtumoren hoopt DNA-schade zich op door onder andere genetische mutaties en behandeling met chemotherapie. PARP-remming met Lynparza verstoort het DNA-reparatiemechanisme, wat kan leiden tot het afsterven van de tumorcellen.

Beschikbare indicaties

Olaparib is nu beschikbaar voor drie indicaties, allen met een positief advies van de commissie ter Beoordeling van Oncologische Middelen (BOM)

 

 

Veeva NL-5333 - exp 4/2022