AstraZeneca levert tot 400 miljoen doses van het vaccin van Oxford University aan Europa, zonder winstoogmerk

AstraZeneca heeft afspraken gemaakt met de Inclusieve Vaccine Alliantie (IVA) over de levering van in totaal 300 tot 400 miljoen doses van het COVID-19-vaccin AZD1222 van de Universiteit van Oxford. De eerste leveringen worden verwacht voor het einde van dit jaar.

 

Met deze overeenkomst zorgen de IVA en AstraZeneca voor een versnelde levering van het potentiele coronavaccin. Alle EU-lidstaten krijgen de mogelijkheid om onder dezelfde voorwaarden mee te doen met deze overeenkomst en de IVA zal voorzien in gelijke toegang tot het vaccin voor alle deelnemende landen.

 

AstraZeneca gaat ondertussen door met het uitbreiden van verdere productie over de hele wereld en staat open voor samenwerking met andere bedrijven om wereldwijde toegang tot het vaccin te bewerkstelligen. Tijdens de pandemie stelt AstraZeneca het vaccin beschikbaar zonder winstoogmerk.

“We zijn de regeringen van Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië dankbaar voor alle inspanningen om dit potentiële vaccin voor miljoenen Europeanen zo snel mogelijk beschikbaar te maken. Deze overeenkomst is een belangrijke stap om brede, wereldwijde toegang tot het vaccin van de Universiteit van Oxford te bieden en we zijn al begonnen om onze productie in Europa op te starten."

Ruud Dobber Raad van Bestuur, AstraZeneca

Het is geweldig dat Nederland, samen met Frankrijk, Duitsland en Italië, het voortouw heeft genomen om Europese toegang tot het vaccin te garanderen, en de gezamenlijke strijd tegen de pandemie voort te zetten.

Alexandra Bishop Country president van AstraZeneca Nederland

AstraZeneca heeft onlangs soortgelijke overeenkomsten gesloten met het Verenigd Koninkrijk, de VS, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations en Gavi the Vaccine Alliance, voor in totaal 700 miljoen doses van het vaccin. Ook is er een overkomst gesloten met het Serum Institute in India voor de levering van nog eens één miljard doses van het vaccin, voornamelijk voor lage- en middeninkomenslanden. De totale productiecapaciteit bedraagt momenteel meer dan twee miljard doses. 

De Universiteit van Oxford kondigde vorige maand de start aan van een fase II-/ III-studie van AZD1222 bij ongeveer 10.000 volwassen vrijwilligers in het Verenigd Koninkrijk. Ook in andere landen zullen meerdere onderzoeken worden opgestart om de werking en de veiligheid van het vaccin verder te onderzoeken. AstraZeneca realiseert zich dat het vaccin mogelijk niet werkt, maar wil desondanks haast maken met het versnellen en uitbreiden van het onderzoeksprogramma en het opschalen van de productiecapaciteit om snelle toegang tot het vaccin te kunnen garanderen.

 

NL-5523\exp.date June 2022