BNR Beter

Harmke Pijpers praat u elke dinsdag om 19:00 bij over de laatste zorgontwikkelingen.

What science can do. Dit motto definieert ons als bedrijf. De wetenschap drijft ons, om het leven van patiënten wereldwijd te verbeteren.

De wetenschap draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor mensen die ziek zijn. Aan het verminderen van complicaties, waardoor ook mensen met een ernstige chronische ziekte kunnen werken, zorgen, sporten en liefhebben. De wetenschap heeft mensen beter gemaakt, die voorheen ongeneeslijk ziek waren. Welke ontwikkelingen zien we? En welke impact heeft innovatie op het zorgstelsel? 


Onze focus is op de patiënt. Die van vandaag, van morgen en van overmorgen. 

Wij verleggen de grenzen van de wetenschap. Voor patiënten en samenleving.


Luister alle uitzendingen van BNR Beter

18 Januari 2022

Jaarlijks komen er 1,2 miljoen aanvragen binnen bij ggz-instellingen. Niet al die aanvragen horen binnen de ggz thuis; problemen kunnen aan de voorkant opgelost worden als de hulpvrager gedegen hulp krijgt van bijvoorbeeld de huisarts of het sociale team van de gemeente.

Luister de uitzending

Audio

11 Januari 2022

In 'Dry January' gaan veel mensen de uitdaging aan om alcohol te laten staan; Dagelijkse drinkers worden uitgedaagd om te kijken wat er gebeurd als ze die dagelijkse gewoonte doorbreken. Is dat zinnig, en welke effecten heeft het op je gezondheid als je al dan niet alcohol drinkt?

Luister de uitzending

Audio

04 Januari 2022

In 'Dry January' gaan veel mensen de uitdaging aan om alcohol te laten staan; Dagelijkse drinkers worden uitgedaagd om te kijken wat er gebeurd als ze die dagelijkse gewoonte doorbreken. Is dat zinnig, en welke effecten heeft het op je gezondheid als je al dan niet alcohol drinkt?

Luister de uitzending

Audio

21 December 2021

De decemberdagen staan voor gezelligheid, maar in veel families hebben de vakantiedagen genoeg ingrediënten om de spanningen binnen vier muren flink op te laten lopen. Huiselijk geweld komt veel voor, maar buren, familieleden en ook professionals aarzelen om iets te doen. 

Luister de uitzending

Audio

14 December 2021

Hoe handig zou het zijn als er een digitale tweelingversie van je is, waarop artsen medicijnen, behandelingen en therapieën kunnen uitproberen en dan op basis van de resultaten kunnen besluiten wat voor jou persoonlijk het beste werkt? In de tech- en industrie zijn digitals twins al bijzonder populair. En ook in de gezondheidszorg dringt dit virtuele digitale model steeds meer door. 

Luister de uitzending

Audio

7 December 2021

Tien jaar geleden sneuvelde het wetsvoorstel voor een landelijk Elektronisch Patiënten Dossier, het EPD. Sindsdien heeft bijna elke zorgverlener z'n eigen systeem, maar al die versnipperde informatie kan leiden tot medische fouten en vertraging bij de behandeling van de patiënt. 

Luister de uitzending

Audio

30 November 2021

Steeds meer psychologen zien de voordelen van het met en in de natuur werken. Cliënten komen letterlijk in beweging en ervaren in de buitenlucht de ruimte om dingen over zichzelf te vertellen, die in de behandelkamer onuitgesproken blijven omdat die zo ongemakkelijk 'blijven hangen'. Iedereen weet wel dat naar buiten gaan gezond is, maar in hoeverre het helpend is binnen de geestelijke gezondheidszorg, is nooit echt goed onderzocht.

Luister de uitzending

Audio

23 November 2021

Als een zorgverlener een fout maakt, moet hij dat eerlijk toegeven en openheid van zaken geven aan de patiënt... Dat klínkt logisch, maar in de praktijk blijkt dat vaak lastig. Zorgverleners missen vaak de specifieke vaardigheden die nodig zijn om zo'n gesprek te voeren, zoals empathie.

Luister de uitzending

Audio

16 November 2021

Hij zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat er meer oog kwam voor patiënten met een beperking, zodat ze minder te maken krijgen met verstikkende en niet passende regelgeving in de zorg: Niels Schuddeboom. Die nalatenschap wordt doorgegeven door de Shakingtree Award, waarbij een persoon die op een positieve manier aandacht vraagt voor verbetering in de zorg in het zonnetje wordt gezet.

Luister de uitzending

Audio

9 November 2021

De zorg moet om. De focus moet niet langer op ziekte en klachten liggen, maar op een betekenisvol leven voor de patiënt. Want ook dat is gezondheid. 'Positieve Gezondheid' gaat uit van zes levensgebieden waarop gezondheid kan worden ervaren. Door patiënten te laten nadenken over wat ze belangrijk vinden en ze zelf dingen te laten regelen, ervaren ze meer vervulling en voelen ze zich gelijkwaardiger.

Luister de uitzending

Audio

3 November 2021

Vrouwelijke artsen ervaren, naast de taken en verantwoordelijkheden die hun vak met zich meebrengt, vaak extra druk die hun vrouw-zijn met zich meebrengt: Presteren in een wereld met masculiene normen, voldoen aan hoge verwachtingen en dan ook privé als moeder en partner aan het perfecte plaatje voldoen.

Luister de uitzending

Audio

26 Oktober 2021

Marjolein de Jong, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Gelderse Vallei-ziekenhuis, Jeannette von Lindern, kinderarts in het Groene Hart Ziekenhuis en tevens co-bestuurder en lid van het OMT daar en Stella Salden, voorzitter van NU’91, beroepsorganisatie voor zorgpersoneel, bespreken de druk op de IC's in de ziekenhuizen.

Luister de uitzending

Audio

19 Oktober 2021

Mensen die op late leeftijd hun eigen gebit nog hebben, zijn vaak gezonder dan mensen die een kunst- of klikgebit hebben. Ze gebruiken minder medicijnen, zijn minder vaak ziek en hebben dus ook minder zorg nodig, zo blijkt uit onderzoek van tandarts Mieke Bakker.

Luister de uitzending

Audio

12 Oktober 2021

De traditionele herniaoperatie is al lang niet meer de enige manier om een hernia te behandelen. Met de PTED-techniek wordt de tussenwervelschijf benaderd met een endoscoop, waaardoor de operatiewond kleiner is dan bij de standaardoperatie en de patiënt sneller op de been is.

Luister de uitzending

Audio

5 Oktober 2021

In het Calamiteitenhospitaal staat alles klaar en is iedereen getraind zodat het open kan als er een ramp gebeurt. Zoals bij een aanslag, een groot ongeluk, een chemische ramp of andere calamiteit waarbij veel slachtoffers zijn.

Luister de uitzending

Audio

28 September 2021

Het Medisch Regie Centrum richt zich structureel op het ondersteunen van zorg op afstand. Patiënten kunnen thuis in eigen omgeving herstellen, terwijl medisch geschoold personeel hun gegevens vanuit het Centrum in de gaten houdt.

Luister de uitzending

Audio

21 September 2021

Rond de 3 miljoen Nederlanders slikken maagzuurremmers op recept. Maar in de meeste gevallen is dat helemaal niet nodig., zegt Zorginstituut Nederland. Bovendien is het langdurig slikken van maagzuurremmers in veel gevallen schadelijk voor de gezondheid.

Luister de uitzending

Audio

14 September 2021

Elke dag hebben zo'n 70.000 mensen een migraineaanval. Tel de uren verzuim bij elkaar op en je hebt een groot maatschappelijk probleem. Het merendeel van de volwassenen met migraine is vrouw, en zij hebben vooral aanvallen rond de menstruatie.

Luister de uitzending

Audio

7 September 2021

Antibioticaresistentie vormt een steeds grotere bedreiging voor de volksgezondheid. Jaarlijks overlijden honderdduizenden mensen aan infecties doordat een groeiend aantal ziekteverwekkers niet meer af te remmen is met antibiotica.

Luister de uitzending

Audio

31 augustus 2021

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft nu overgewicht. Jonge artsen Stijn Meijnikman en Ömrüm Aydin maken zich hier grote zorgen over en komen in actie.

Luister de uitzending

Audio

24 aug 2021

Nog altijd zijn er enorme wachtlijsten in de zorg veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus. Omdat er zoveel operaties zijn uitgesteld leven patiënten langer in onzekerheid en krijgen te maken met extra lijden. Directeur Zelfstandige Klinieken Nederland Paulette Timmerman zegt dat de wachtlijsten kunnen worden ingelopen als ziekenhuizen en klinieken meer gaan samenwerken.

Luister de uitzending

Audio

18 aug 2021

Steeds meer verzorgingshuizen zetten zorgrobots in. Niet alleen om bewoners te vermaken, maar ook voor fysieke gymnastiek en hersengymnastiek. De mogelijkheden van zorgrobots worden steeds uitgebreider, maar waar ligt de grens? Is de robot er om het zorgpersoneel aan te vullen en te ontlasten, of kunnen we in de toekomst de robot als vervanging van de mens laten dienen?

Luister de uitzending

Audio

11 aug 2021

Op basis van kunstmatige intelligentie kan worden voorspeld welke behandeling het beste is voor een patiënt. Maar zolang een arts die techniek wantrouwt of niet begrijpt, zal hij er niet snel gebruik van maken.

Luister de uitzending

Audio

4 aug 2021

Eén op de vier jongeren groeit op met een familielid dat ziek is of verslaafd of een psychiatrische aandoening heeft. Dat is een grote verantwoordelijkheid die niet zomaar aan een ander is over te dragen. Veel jonge mantelzorgers (JMZ) worstelen dan ook hulp om hulp te vragen en de juiste wegen daarvoor te vinden.

Luister de uitzending

Audio

28 juli 2021

Door alle versoepelingen lijkt het alsof de coronacrisis achter de rug is, maar dat is zeker niet zo. De veel besmettelijker Delta-variant is in opkomst en kan zorgen voor een nieuwe golf besmettingen. Dat kan voorkomen worden als er een goed plan van aanpak ligt om corona in te dammen.

Luister de uitzending

Audio

21 juli 2021

Naar schatting 100.000 kinderen groeien op in een gezin met ernstige problemen. Begeleiding van jeugdzorg is hier nodig, maar lange wachtlijsten en weinig continuïteit in de hulpverlening, maken het probleem vaak nog groter.

Luister de uitzending

Audio

14 juli 2021

Door een verfrissende aanpak in de regio Purmerend, is het aantal gedwongen opnamen flink teruggebracht. Door mensen in de buurt, maar ook de wijkagent, de huisarts en bijvoorbeeld de bakker in te schakelen, wordt een vangnet gevormd om de cliënt.

Luister de uitzending

Audio

7 juli 2021

Eén op de zeven beginnende artsen krijgt een burn out, één op de vier heeft wel eens overwogen te stoppen. De werkcultuur, autonomie, hiërarchie, werkdruk en veel overuren zijn daar de oorzaak van. Hoe zorg je dat de jonge arts plezier in zijn vak houdt?

Luister de uitzending

Audio

1 juli 2021

Op basis van kunstmatige intelligentie kan worden voorspeld welke behandeling het beste is voor een patiënt. Maar zolang een arts die techniek wantrouwt of niet begrijpt, zal hij er niet snel gebruik van maken.

Luister de uitzending

Audio

23 juni 2021

Door alle versoepelingen lijkt het alsof de coronacrisis achter de rug is, maar dat is zeker niet zo. De veel besmettelijker Delta-variant is in opkomst en kan zorgen voor een nieuwe golf besmettingen. Dat kan voorkomen worden als er een goed plan van aanpak ligt om corona in te dammen.

 

Luister de uitzending

Audio

16 juni 2021

Eén op de vier jongeren groeit op met een familielid dat ziek is of verslaafd of een psychiatrische aandoening heeft. Dat is een grote verantwoordelijkheid die niet zomaar aan een ander is over te dragen. Veel jonge mantelzorgers (JMZ) worstelen dan ook hulp om hulp te vragen en de juiste wegen daarvoor te vinden.

 

Luister de uitzending

Audio

9 juni 2021

Amper 15 maanden na de uitbraak van het coronavaccin, is in Nederland de vaccinatiecampagne volop op gang en zijn versoepelingen mogelijk. En hoewel er tientallen bedrijven aan de race om het vaccin startten, zijn er maar een paar succesvol 'gefinished'.

 

Luister de uitzending

Audio

26 mei 2021

Chronische ziekte, arbeidsverzuim, psychische klachten, scheidingen en zelfs verkeersongelukken. De gevolgen van slaapapneu kunnen behoorlijk ingrijpend zijn en kosten de maatschappij jaarlijks veel geld, blijkt uit Amerikaans onderzoek. In Nederland weet ongeveer de helft van de patiënten niet dat zij slaapapneu hebben, terwijl het goed te behandelen is.

 

Luister de uitzending

Audio

19 mei 2021

Steeds meer verzorgingshuizen zetten zorgrobots in. Niet alleen om bewoners te vermaken, maar ook voor fysieke gymnastiek en hersengymnastiek. De mogelijkheden van zorgrobots worden steeds uitgebreider, maar waar ligt de grens? Is de robot er om het zorgpersoneel aan te vullen en te ontlasten, of kunnen we in de toekomst de robot als vervanging van de mens laten dienen?

Luister de uitzending

Audio

12 mei 2021

Zo'n 60.000 mensen in Nederland hebben scoliose. Daar komen jaarlijks nog zo'n 1000 patiënten bij, met name meisjes in de puberleeftijd.

Luister de uitzending

Audio

5 mei 2021

Waar fysieke functies het laten afweten of tekortschieten, biedt het exoskelet uitkomst. Zo kunnen verlamde mensen weer lopen met een exoskelet en mensen met zwaar lichamelijk werk daardoor worden ontlast.

Luister de uitzending

Audio

28 april 2021

Ruim een jaar na invoering worstelen zorgverleners de Wet zorg en dwang (Wzd) op de juiste manier in te voeren. De coronacrisis bemoeilijkt het uitvoeren van de wet, maar ook de regionale samenwerking, het aantal crisisbedden en de scholing van personeel zorgen voor problemen. Toch blijft Korrie Louwes, hoofdinspecteur van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), hoopvol.

Luister de uitzending

Audio

21 april 2021

Psychiater, huisarts, casemanager, wijkagent, thuiszorg, buren; In Purmerend werken ze allemaal samen om te voorkomen dat iemand in de crisisopvang terechtkomt. En met succes.

Luister de uitzending

Audio

14 april 2021

Ruim 1.7 miljoenen vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn ouder dan 45 jaar. En dus komen ze op een bepaald moment in de overgang. Dat kan ze behoorlijk ontregelen: vermoeidheid, stress, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen maken dat ze minder goed functioneren op de werkvloer. Vaak gaan deze vrouwen daardoor minder werken of kiezen ze voor ander werk, en dat kan negatief uitpakken voor hun gezondheid en welzijn.

Luister de uitzending

Audio

7 april 2021

In Rotterdam worden sinds twintig jaar 10.0000 mensen van allerlei achtergronden levenslang gevolgd. Dat biedt een schat aan gegevens over gezondheid, gewicht, de invloed van opvoeding, achtergrond en onderwijs.

Luister de uitzending

Audio

31 maart 2021

Jaarlijks wordt er voor ruim 100 miljoen euro aan medicijnen verspild. Omdat ingeleverde medicijnen niet opnieuw mogen worden verstrekt, worden ze vernietigd. Apothekers zijn een initiatief gestart om te zorgen dat dure medicijnen toch hergebruikt kunnen worden. Dat wordt vooralsnog gedoogd, maar de toekomst is onzeker...

Luister de uitzending

Audio

24 maart 2021

Veel wetenschappelijk onderzoek is van oudser gebaseerd op de man, zijn lichaam en psyche. Maar er zijn veel verschillen met de vrouw. Door die verschillen te begrijpen en te onderkennen kunnen betere diagnoses worden gesteld en passende zorg worden geboden, zo stelt een nieuw opgerichte alliantie binnen de GGZ. 

Luister de uitzending

Audio

17 maart 2021

Wandelingen maken, een frisse neus halen. Het lijkt wel of heel Nederland het doet tijdens de coronapandemie. Maar de mensen die het het meest nodig hebben, blijven vaak binnen omdat ze niet fit zijn of snel kortademig. Juist zij moeten in beweging komen, zegt het Longfonds.

Luister de uitzending

Audio

10 maart 2021

Volgens cijfers van de Nierstichting heeft 1 op de 10 Nederlanders (1), oftewel 1,7 miljoen mensen, chronische nierschade. Bijna de helft van hen weet niet dat zij nierschade hebben. Jaarlijks op 11 maart is het World Kidney Day en staan we stil bij de gevaren van nierschade en het bewustzijn om dit te voorkomen. Dit jaar staat World Kidney Day in het teken van goed leven met nierschade. Op tijd méér schade voorkomen zorgt namelijk voor een kwalitatief veel beter leven.

https://niercheck.nl/huisartsen/

Luister de uitzending

Audio

3 maart 2021

‘Obesitas is een ziekte en moet ook zo worden gediagnosticeerd, behandeld en voorkomen’, zegt Liesbeth van Rossum, hoogleraar Gezond Gewicht. Mensen met obesitas hebben vaak niet alleen overgewicht, maar ook onderliggende gezondheidsklachten, waardoor zelfstandig afvallen bijna ondoenlijk wordt.

Luister de uitzending

Audio

24 februari 2021

Verpleegkundigen de regie geven over hun eigen afdeling, medezeggenschap in het beleid en de mogelijkheid zich binnen de organisatie te ontwikkelen. Dat is het doel van het ontwikkelingstraject 'Verpleegkundige van Morgen'. In het Arnhemse Rijnstate-ziekenhuis werd tijdens de coronacrisis duidelijk dat deze aanpak z'n vruchten afwerpt.

Luister de uitzending

Audio

17 februari 2021

Nederlandse deskundigen van onder meer de UMC's in Groningen en Leiden spelen een voortrekkersrol in het onderzoek naar en de aanpak van baarmoederhalskanker. Preventie is daarbij het speerpunt en kunstmatige intelligentie is een belangrijk middel. 

Luister de uitzending

Audio

10 februari 2021

Wat is het beste voor de patiënt? Nieuwe initiatieven om de bedrijfsvoering te verbeteren in ziekenhuis Bernhoven leidden tot gedegen afspraken met zorgverzekeraars, zodat er niet méér zorg, maar meer zinnige zorg kan worden gegeven. Het toepassen van lessen uit de commerciële wereld levert binnen enkele jaren besparingen en zelfs winst op. Het personeel voelt zich meer betrokken en de patiënttevredenheid is groter. Als eerste ziekenhuis sluit Bernhoven een meerjarencontract af met een zorgverzekeraar.

Luister de uitzending

Audio

03 februari 2021

Alle ziekenhuizen moeten binnen vijf jaar hybride zorg bieden, ambieert Patiëntenfederatie Nederland. Dat houdt in dat de patiënt moet kunnen kiezen op welke manier hij zorg ontvangt: Via beeldbellen, een app, een fysieke afspraak bij de specialist, of thuisbezoek.

Luister de uitzending

Audio

27 januari 2021

Mensen die in een zorgomgeving worden opgenomen hebben vaak ingewikkelde problematiek. Omdat mensen langer thuis blijven wonen, is er vaak al van alles aan de hand wanneer zij toch verhuizen naar een verpleeghuis. Voor zorgprofessionals maakt dat het vak steeds uitdagender en interessanter, zegt bijzonder hoogleraar Ouderengeneeskunde Debby Gerritsen.

 

Luister de uitzending

Audio

20 januari 2021

Honderden kinderen in Nederland hebben een stoma, permanent of tijdelijk. Juist in de leeftijd waarop kinderen opgroeien, zorgt dat vaak voor verdriet en onzekerheid. Daarom is het belangrijk dat ze begrijpelijke informatie krijgen en contact hebben met lotgenoten.

 

Luister de aflevering

Audio

13 januari 2021

Het zorgsysteem zoals we dat nu hebben moet op de schop, zeggen Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit. De problemen door de coronacrisis benadrukken de urgentie daarvan.

 

Luister de aflevering

Audio

6 januari 2021

Lange tijd draaide het in verpleeghuizen om veiligheid en doelmatigheid. De laatste jaren kwam er meer oog voor het belang van nabijheid en aandacht; voor de cliënt moest een verpleeghuis ook een thuis zijn. Maar tijdens de coronacrisis leken die waarden op de achtergrond verdwenen en mochten cliënten geen bezoek meer ontvangen.

Luister de uitzending

Audio

30 december 2020

Mensen met leefstijl-gerelateerde ziekten, zoals een hoge bloeddruk, obesitas en diabetes-2 worden aanmerkelijk vaker en ernstiger ziek tijdens de coronapandemie.1 Er is een direct verband tussen leefstijl en gezondheid, maar desondanks nemen de leefstijl-gerelateerde ziekten alleen maar toe.2

1. 

Yang, Jing et al. International Journal of Infectious Diseases, Volume 94, 91 – 95

Huang Y, Lu Y, Huang YM, et al. Metabolism. 2020;113:154378. doi:10.1016/j.metabol.2020.154378

Caussy C, Wallet F, Laville M, Disse E. Obesity 2020 Jul;28(7):1175. doi: 10.1002/oby.22842. Epub 2020 May 21. Erratum in: Obesity (Silver Spring). 2020 Oct;28(10):1993. PMID: 32314861; PMCID: PMC7264509.

2.

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers

Luister de aflevering

Audio

23 december 2020

Steeds meer jongeren zoeken crisishulp bij ggz-instellingen. Ze kampen met angsten, depressies, eetstoornissen en verslavingen, die nu, tijdens en door de coronapandemie verergeren.

Luister de aflevering

Audio

16 december 2020

Een groot deel van de nieuwkomers binnen de zorg haakt binnen twee jaar al af. En een kwart van de jonge specialisten denkt over stoppen. En dat terwijl de behoefte aan geschoold zorgpersoneel alleen maar groter wordt, onder meer door de vergrijzing en de explosieve toename van chronisch zieken. Hoe zorg je dat mensen worden aangetrokken, en dat ze ook blijven?

Luister de aflevering

Audio

9 december 2020

Zo'n 40.000 kinderen in Nederland zijn uit huis geplaatst en naar schatting 100.000 kinderen groeien op in een gezin met met ernstige problemen. Voor deze kinderen is hulpverlening door middel van jeugdzorg nodig. Maar in de praktijk gaat er veel mis. Er is weinig continuïteit in de hulpverlening, de wachtlijsten zijn lang en veel kinderen krijgen niet de hulp die ze nodig hebben.

Luister de aflevering

Audio

2 december 2020

70.000 mensen in Nederland hebben Familiaire Hypercholesterolemie (FH), een erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterol. Ruim de helft is daar niet van op de hoogte. Een vroege diagnose kan veel leed voorkomen.

Luister de aflevering

Audio

25 november 2020

De coronapandemie heeft ook grote impact op andere aandoeningen. Afgelopen voorjaar werd bij 5000 patiënten minder de diagnose kanker gesteld dan in diezelfde periode een jaar geleden. Mensen gingen namen bij klachten minder snel contact op met een arts en bevolkingsonderzoeken waren stil gezet. Ook durfden patiënten met kanker minder goed naar het ziekenhuis en werden behandelingen uitgesteld. De Federatie van Kankerpatiënten Verenigingen (NFK) en artsen vragen hiervoor aandacht en bespreken de mogelijke gevolgen. 

Luister de aflevering

Audio

18 november 2020

Vele farmaceutische bedrijven werken aan een vaccin tegen COVID-19. Ook AstraZeneca. De vaccins zijn niet allemaal hetzelfde. Is elk variant even effectief en veilig? En hoe wordt er bepaald wie het eerst voor vaccinatie in aanmerking komt?

Luister de aflevering

Audio

11 november 2020

Mensen met dementie gaan vooruit en blijven gezonder als ze in beweging blijven en worden gestimuleerd om zelf dingen te doen. In Huize Wezup, een kleinschalige zorginstelling, worden op die manier zorgkosten bespaard en zijn de bewoners rustiger en gelukkiger.

Luister de aflevering

AudioVeeva: NL-6170
Date of next review: November 2022