Oncologie & doelgerichte therapie


Door ontwikkelingen in de oncologie genezen steeds meer mensen van kanker (1). En voor wie genezing niet meer mogelijk is, bieden geneesmiddelen voor patiënten steeds vaker een kans op een langere overleving met vaak een goede kwaliteit van leven (2). Dat is waardevolle vooruitgang, maar het is nog niet genoeg.

Het is onze ambitie om nog meer betekenisvolle veranderingen te bewerkstelligen in de oncologie. We willen de levenskwaliteit van kankerpatiënten verder verbeteren en uiteindelijk kanker als doodsoorzaak elimineren. De geneesmiddelen die we nu bieden zijn mooie stappen, maar we zijn er nog niet. Daarom investeren we structureel en fors in baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. 

Doelgerichte therapie

Een belangrijke rol in de ontwikkeling van oncologische geneesmiddelen is weggelegd voor targeted therapy ofwel doelgerichte therapie. Tumoren zijn als vingerafdrukken – heel persoonlijk en heel verschillend – en daar houdt targeted therapy rekening mee. Een doelgericht geneesmiddel kan daarom voor die ene patiënt het verschil maken, terwijl het voor een andere patiënt geen effect heeft. DNA-afwijkingen van de tumor bepalen bijvoorbeeld dit verschil. Die afwijkingen komen we met specifieke diagnostische tests op het spoor. Diagnostiek is een belangrijk puzzelstukje in de complexe puzzel bij de toepassing van targeted therapy, en ook daarin willen we patiënten en artsen meerwaarde bieden.

 

Bronnen: 1. https://www.iknl.nl/nieuws/2020/overleving-van-kankerpatienten-stijgt-met-ongeveer; 2. https://www.ad.nl/binnenland/kankerpatient-leeft-na-diagnose-steeds-langer

NL-5238Patientveiligheid