Wereld Nierendag 2021: beter leven met nierschade

Infecties, auto-immuunziekten, diabetes, hoge bloeddruk, hartfalen, maar ook roken, te zout eten, overgewicht en soms ook gewoon pech: nierschade ligt voor heel veel mensen op de loer. En het verraderlijke is: van beginnend nierfalen merken mensen over het algemeen niets; de kans dat je vroege nierschade opmerkt is heel erg klein.

Volgens cijfers van de Nierstichting heeft 1 op de 10 Nederlanders (1), oftewel 1,7 miljoen mensen, chronische nierschade. Bijna de helft van hen weet niet dat zij nierschade hebben. Jaarlijks op 11 maart is het World Kidney Day en staan we stil bij de gevaren van nierschade en het bewustzijn om dit te voorkomen. Dit jaar staat World Kidney Day in het teken van goed leven met nierschade. Op tijd méér schade voorkomen zorgt namelijk voor een kwalitatief veel beter leven.

https://niercheck.nl/huisartsen/

 

BNR Beter van woensdag 10 maart 2020 gaat over niergezondheid, leven met nierschade en bevolkingsonderzoek:

Luister de uitzending

Audio

Wat is nierschade?

Nieren zijn de filters van ons bloed; met miljoenen filtertjes filteren de nieren overtollige of schadelijke stoffen uit ons lijf. Denk aan fosfaten, glucose of kalium. Wanneer een paar van die kleine filtertjes stoppen met werken, nemen andere filters het over, tot ze overbelast zijn en ook stoppen met werken. Zo grijpt de schade steeds sneller om zich heen.

Chronische nierschade is onomkeerbaar. Geneesmiddelen ondersteunen de filterfunctie van de nieren door zich bijvoorbeeld te binden aan overtollige stoffen of ze ondersteunen het hart- en vaatsysteem, waardoor de nieren minder belast worden. Het precieze mechanisme is nog niet ontrafeld en onderzoekers wereldwijd denken na over de manier waarop de nier beschermd kan worden, ook bij schade.

Wanneer dat niet langer toereikend is komen patiënten in aanmerking voor dialyse, waarbij een machine of je eigen buikvlies het bloed filtert, of transplantatie.

Niercheck

Nierschade op tijd opsporen is moeilijk. Om dit te verbeteren, vind er in Nederland onderzoek plaats, waaronder het screenen van de bevolking. Kijk daarvoor op Niercheck.nl

Veeva NL6876/exp.03.2023