Groot onderzoek: vroege opsporing diabetes type 2, hart- en vaatziekten en chronische nierschade met thuistesten

Infecties, auto-immuunziekten, diabetes, hoge bloeddruk, hartfalen, maar ook roken, te zout eten, overgewicht en soms ook gewoon pech: nierschade ligt voor heel veel mensen op de loer. En het verraderlijke is: van beginnende nierschade merken mensen over het algemeen niets. Zelftesten kunnen ervoor zorgen dat mensen nierschade eerder opmerken, zodat verdere schade voorkomen wordt.

160.000 mensen

Daarom start er een grootschalig onderzoek in vier regio’s om diabetes type 2, hart- en vaatziekten en chronische nierschade onder 50 tot 75-jarigen vroegtijdig op te sporen. In totaal zullen 160.000 mensen voor dit onderzoek worden uitgenodigd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen in deze leeftijdsgroep zelf thuis kan testen of er mogelijk sprake is van één of meerdere van deze aandoeningen.

Het onderzoek wordt gedaan door het Check@Home-consortium, bestaande uit Hartstichting, Nierstichting, Dutch CardioVascular Alliance (DCVA), Diabetes Fonds, AstraZeneca, Roche Diagnostics, Siemens Healthineers, Healthy.io, Luscii, Happitech, UMC Utrecht en UMC Groningen. Dit consortium wordt de komende jaren ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De studie zal uiteindelijk kunnen leiden tot een nationaal screening-programma.

Dit onderzoek borduurt voort op eerdere onderzoeken, waaronder het NierCheck-onderzoek uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Ron Gansevoort (internist-nefroloog in het UMC Groningen). Professor Gansevoort was in maart 2021 te gast in BNR Beter om te praten over de niercheck en het eerder opsporen van nierschade:

Veeva: NL-8788

Date of prod.: March 2022