Hoe werken langwerkende antilichamen?

Een vaccin voorkomt een infectie met het coronavirus door het immuunsysteem voorafgaand aan de infectie voor te bereiden. Als het virus het lichaam alsnog binnen dringt, dan herkent het immuunsysteem het virus, en ruimt het veel sneller en vaak zonder ziek te worden op. Naast vaccinonderzoek doet AstraZeneca samen met overheden en de academische wereld ook onderzoek naar nieuwe coronavirus-neutraliserende antilichamen. Ons doel is om monoklonale antilichamen te identificeren, die het potentieel hebben om het virus te herkennen, zich eraan te binden en het virus te neutraliseren, zodat de impact van COVID-19 verminderd wordt.

 

Ons doel is om monoklonale antilichamen te identificeren die het potentieel hebben de impact van COVID-19 te verminderen

Hoe werkt dat?

Op het SARS-CoV-2-virus zitten zogeheten spike-eiwitten. Door monoklonale antilichamen (antistoffen) te identificeren en te isoleren, bijvoorbeeld door middel van het bloed van mensen die al antistoffen hebben opgebouwd, hopen we het voor behandeling te kunnen gebruiken. Zo kan het immuunsysteem ondersteund worden. De antistoffen kunnen zich namelijk richten op het spike-eiwit van het SARS-CoV-2-virus, om het vervolgens te neutraliseren, waardoor het vermogen van het virus om gezonde cellen te infecteren vermindert. 

In het onderzoek zijn de monoklonale antilichamen ge√Įdentificeerd, waarna ze zijn gescreend op hun vermogen om te binden aan het spike-eiwit. Daarna zijn verdere ontwikkeltests uitgevoerd. De eerste resultaten van deze testen laten zien dat deze antilichamen mensen kunnen beschermen tegen het oplopen van COVID-19.

Meer weten over langwerkende antilichamen?NL-7627/exp.07.2023

 

NL-6398/exp.12.2022

 

NL-6398/exp.12.2022