Een vaccin voor de wereld: ruim 100 landen ontvangen vaccins via COVAX

Slechts 42 dagen sinds de eerste doses op 24 februari in Ghana aankwamen heeft COVAX inmiddels aan 100 landen vaccins geleverd. In totaal zijn meer dan 38 miljoen doses verspreid, waarvan meer dan 37 miljoen doses vaccin van AstraZeneca. Het COVAX-programma helpt zo om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen over de hele wereld te beschermen. 

COVAX verwacht in de eerste helft van dit jaar doses te leveren aan alle deelnemende landen die vaccins hebben aangevraagd. Honderden miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin worden via COVAX aan 142 landen geleverd.

AstraZeneca was het eerste farmaceutische bedrijf dat zich in juni 2020 bij COVAX aansloot, in lijn met onze ambitie van voor wereldwijde, rechtvaardige toegang tot vaccins. Meer dan 80 procent van de AstraZeneca-doses die via COVAX worden afgeleverd, zijn bestemd voor lage- en middeninkomenslanden. Hierdoor worden de meest kwetsbare bevolkingsgroepen wereldwijd beschermd, ongeacht het inkomensniveau.

Vandaag markeert een belangrijke mijlpaal in de wereldwijde strijd tegen de pandemie; 100 landen hebben vaccins ontvangen via COVAX. Ik ben er trots op dat de overgrote meerderheid van de doses die in de eerste helft van dit jaar via COVAX worden toegediend van AstraZeneca zijn. Tot op heden zijn er meer dan 37 miljoen doses van ons vaccin afgeleverd die de meest kwetsbare bevolkingsgroepen over de hele wereld beschermen. Samen met onze COVAX-partners blijven we 24 uur per dag, zeven dagen per week werken om brede, rechtvaardige en betaalbare toegang tot het vaccin waar te maken.

Pascal Soriot Chief Executive Officer AstraZeneca

Dr. Seth Berkley, CEO van Gavi, the Vaccine Alliance, voegde toe: “COVAX ligt op schema om in de eerste helft van het jaar aan alle deelnemende economieën te leveren, maar we staan nog steeds voor een enorme uitdaging in deze acute fase van de pandemie. We zullen alleen veilig zijn als iedereen veilig is en onze inspanningen om het volume te verhogen zijn afhankelijk van de voortdurende steun van regeringen en vaccinfabrikanten. "

“Dit is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen COVID-19. Geconfronteerd met de snelle verspreiding van COVID-19-varianten is wereldwijde toegang tot vaccins van fundamenteel belang om de prevalentie van de ziekte te verminderen, virale mutaties te vertragen en het einde van de pandemie te bespoedigen '', aldus dr. Richard Hatchett, CEO van de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). 

 

 

NL-7071/exp042023