COVID-19 Vaccin AstraZeneca effectief tegen Delta ('Indiase') variant

Nieuwe gegevens van Public Health England (PHE) laten zien aan dat het COVID-19 Vaccin AstraZeneca een hoge mate van bescherming biedt tegen de Deltavariant (B.1.617.2; voorheen de 'Indiase' variant). Vaccinatiegegevens uit de dagelijkse praktijk (‘real world evidence’) laten zien dat twee doses van het COVID-19-vaccin AstraZeneca 92 procent effectief is tegen ziekenhuisopname als gevolg van de Delta-variant. Ook waren er geen sterfgevallen. PHE heeft dit onderzoek gepubliceerd als zogeheten preprint en het is nog niet door andere wetenschappers beoordeeld.

Het vaccin vertoonde ook een hoge mate van werkzaamheid tegen de Alpha variant (B.1.1.7; voorheen de 'Kent'- variant) met 86 procent minder ziekenhuisopnames. Ook hier werden geen sterfgevallen gemeld. 

 

Dit bewijs toont aan dat COVID-19 Vaccin AstraZeneca een hoog niveau van bescherming biedt tegen de Delta-variant, die zeer zorgwekkend is vanwege de snelle overdracht ervan. Uit de gegevens blijkt dat het vaccin wereldwijd een aanzienlijke impact zal blijven hebben; de overgrote meerderheid van de voorraden aan India en aan COVAX zijn het AstraZeneca-vaccin.

Sir Mene Pangalos Executive Vice President, BioPharmaceuticals R&D

 

De analyse omvatte 14.019 gevallen van de Deltavariant — van wie er 122 in het ziekenhuis werden opgenomen — tussen 12 april en 4 juni, waarbij werd gekeken naar opnames in noodziekenhuizen in Engeland. De Delta-variant levert een belangrijke bijdrage aan de huidige infectiegolf in het Indiase subcontinent en daarbuiten. Het heeft onlangs de Alpha-variant vervangen als de dominante soort in Schotland en is verantwoordelijk voor een opmerkelijke toename van gevallen in het Verenigd Koninkrijk. De WHO Strategic Advisory Group of Experts on Immunization (SAGE) heeft het COVID-19-vaccin AstraZeneca aanbevolen in landen waar nieuwe varianten, zoals de zorgwekkende Delta-variant, de overhand hebben.

 

NL-7478/exp.06.2023