Ademhalings- en Immuunziekten


Sporten als je daar zin in hebt. Op de fiets naar school kunnen. Gewoon zelf je boodschappen doen, of iets leuks ondernemen met vrienden. Voor de meeste mensen vanzelfsprekend, maar voor mensen met astma of COPD een enorme uitdaging of soms zelfs volstrekt onmogelijk. Mensen met astma en COPD hebben doorlopend goede zorg nodig om longaanvallen, ziekenhuisopnamen en achteruitgang van longfunctie te voorkomen. Ons doel is de best mogelijke kwaliteit van leven, ondanks een ernstige chronische ziekte. Meer weten over de ziektelast van astma? Klaas Vos heeft ernstig astma en hij vertelt meer over zijn ervaringen. 


Wij ontwikkelen geneesmiddelen voor alle patiënten met ademhalingsziekten, ongeacht of die een milde of juist een zeer zware ziektelast geven. Zo zorgen betere medicijnen ervoor dat de ziekte stabieler blijft, zodat zwaardere medicatie, met vaak ernstige bijwerkingen, zo lang mogelijk achterwege blijft. Daarnaast werken we aan nieuwe mogelijkheden voor inhalatietherapie en aan nieuwe vormen van medicatie, zoals biologicals.

Ons onderzoek richt zich naast astma en COPD ook op meer zeldzame ademhalingsziekten, zoals idiopathische pulmonale fibrose en chronische hoest. Ook deze aandoeningen kunnen grote invloed hebben op de kwaliteit van leven, maar er is niet altijd voldoende wetenschappelijke aandacht voor. 

Naast het ontwikkelen van geneesmiddelen spelen we een actieve rol in innovatie in de zorg, en werken we aan betere diagnostiek en toegang tot de juiste zorg en zorgverleners.  Zo werken we samen met het Longfonds aan meer eigen regie voor patiënten. En werken we met de Long Alliantie aan implementatie van astma- en COPD-zorg volgens de laatste zorgstandaarden. Ook ondersteunen we, onder andere met ons wetenschappelijke platform Move2Improve, voor het derde jaar op rij de Nationale COPD Challenge.

 

NL-5240